‘Toverballers’ naar De La Mar

De artiesten van het Toverbaltheater in Beneden- Leeuwen treden op 30 april op in het De Lar Mar theater in Amsterdam. Dat gebeurd op uitnodiging van Joop van den Ende, de eigenaar van De La Mar.

Er wordt nu ook een documentaire gemaakt over het Toverbaltheater die bij de gelegenheid te zien zal zijn. Van den Ende bracht in februari een bezoek aan het Leeuwense theater dat werkt met spelers met een verstandelijke beperking. Hij was daar samen met zijn vrouw Janine en met Boudewijn Poelmann, mede-oprichter van de Nationale Postcode Loterij. Van de Ende was onder de indruk van de voorstelling die hij in Beneden-Leeuwen zag en haalt daarom de Toverbalacteurs naar Amsterdam. Hij nodigt 600 gasten uit voor de voorstelling. Dat zijn onder anderen organisatoren van festivals en grote evenementen en mensen uit Van den Endes netwerk. “Dat je mag optreden in het De La Mar theater is een droom die uitkom”, zegt Ina Cornelissen, directeur van het Toverbaltheater. “Bovendien kunnen we ons nu laten zien aan een voor ons nieuw, professioneel netwerk. Dit betekent veel meer dan een gift in geld zou beteken.” Cornelissen mocht aangeven wat voor publiek ze het liefst in de zaal van De Lar Mar wilde hebben.

Nieuwe voorstelling

De documentaire, waarvan nu twee draaidagen achter de rug zijn, wordt bekostigd door Poelmann. Hij wordt gemaakt door een professionele documentairemaakster en toont de werkwijze van het Toverbaltheater. Na de vertoning op 30 april kan het Beneden-Leeuwense theatergezelschap de film inzetten voor promotie. Voor het optreden de De La Mar schrijft het gezelschap een nieuwe voorstelling. Die wordt voor de pauze opgevoerd. Na de pauze wordt de film vertoond en vertellen Cornelissen en de artiesten de gasten in de zaal over de werkwijze van het Toverbaltheater. Joop van den Ende was onder de indruk van de voorstelling die hij in Beneden-Leeuwen zag. De cd ‘Omwarmen’ komt uit op 12 december. Hij wordt dan gepresenteerd op een avond voor genodigden in het Toverbaltheater. Daar zijn op 14, 15, 16 en 17 december ‘Omwarmavonden’. De medewerkers en artiest Maarten Peters zingen dan de nummers van de cd en bezoekers worden getrakteerd op gerechten in Toverbal-restaurant ‘t Voorproefje.

Nieuwe liedjes op een groot podium

Als basis van de voorstelling in het De La Mar theater dient de cd Omwarmen die de Toverbalacteurs nu opnemen, samen met Maarten Peters. Daarop staan achttien nummers die Peters voor het Leeuwense theatergezelschap schreef. Daaronder is ook het nummer Gelderland, in de kroon van Nederland waarmee het Toverbaltheater vorig jaar de liedjeswedstrijd Ode aan Gelderland won. Ook werd het lied nummer 1 in de Gelderse Top 100 van Omroep Gelderland, zowel in 2015 als 2016. De nummers op de cd geven volgens directeur Ina Cornelissen weer wat het betekent voor de acteurs om deel uit te maken van het theater. “Het zijn niet zo maar wat liedjes. Ze vertellen het verhaal van de groei die we in veertien jaar hebben doorgemaakt. Ze gaan niet alleen over mensen met een beperking, maar over iedereen die niet mee kan doen in de samenleving.” Peters heeft zich voor zijn teksten en muziek laten inspireren door de medewerkers. “Ik ben alleen een doorgeeffluikje van de bijzondere dingen die ik hier meemaak. De liedjes dringen zichzelf op. Ze zoemen hier rond. Ik hoef ze alleen uit de lucht te plukken. Ik heb veel platen gemaakt, maar deze is echt bijzonder. Ieder liedje is raak. Het is een baby die klaar is voor de wereld.” Gisteren was er een opnamedag in een tijdelijke studio in het Toverbaltheater. Vandaag zijn de laatste opnamen in een professionele studio in de Achterhoek.

 

Klik hier voor het artikel uit de Gelderlander van 23 november 2016.

Facebooktwitterlinkedin